Tietotekniikan koulutusohjelma

Etusivu ensimmäisen opintovuoden opinnot perusopinnot suullinen ja kirjallinen viestintä

Suullinen ja kirjallinen viestintä (1,5 op)

Tavoitteet

Opiskelija saa opiskelussa tarvittavat viestintävalmiudet ja opiskelija perehtyy nykyaikaiseen viestintäympäristöön. Opiskelijasta kasvaa työelämään aktiivinen ja kriittinen viestijä.

Sisältö

Tiedon hankinnan arvioinnin taidot, erittelevä ja arvioiva kirjoittaminen, asiatekstin ymmärtäminen ja arvioinnin taidot, suullisen esitystaidon perusteet.

Edeltävät opinnot

Orientoituminen opiskeluun.

Vaadittavat suoritukset

Aktiivinen osallistuminen järjestettävään opetukseen sekä oppimistehtävien hyväksytty suorittaminen.

Omat huomiot

Kurssi keskittyy lähinnä kielenhuoltoon ja asiakirjojen muotoon. Kirjana Editan kustantama Tekniikan viestintä, jota käytetään myös myöhemmillä viestinnän kursseilla. Kirja itsessään on mielestäni erittäin hyvä, siitä löytyy käytännönläheisiä neuvoja monenlaisiin tilanteisiin.

Ansioluettelo ja CV

Ansioluettelo ja CV sekoitetaan usein toisiinsa, tai ehkä oikeammin, harva tietää niiden tarkoittavan eri asioita. Siinä missä ansioluettelo on puhdas luettelo, CV on kuvailevampi ja syvällisemmin henkilöön menevä. CV on mielestäni huomattavasti vaikeampi laatia.

Ansioluettelosta esimerkkinä menköön oma ansioluetteloni, joka on hyvin pitkälle Tekniikan viestintä -kirjan mukainen. Esimerkkinä CV:stä voisin myös esitellä omani, jälleen hyvin pitkälle Tekniikan viestinnän mukainen.

Asiakirjamalli

Tekniikan viestintä kirjassa esitetty asiakirjamalli RTF-muodossa ja PDF-muodossa. Mallin lisäksi kirjassa on esitetty myös joukko tarkennuksia sekä hyviä ohjeita asiakirjojen kirjoittamiseen.

Kielenhuollosta ja kirjoittamisesta

Jukka Korpelan Aineistoa suomen kielestä ja erityisesti sen Nykyajan kielenopas sekä Kirjoita asiaa. Arkisen asiakirjoittamisen opas. voivat auttaa valtavasti kehittymään kirjoittajana.



Harri Paavola, harri@artturi.org

Edellisen päivityksen ajankohta: 4.4.2006.

Get Firefox