Artturi

Yliopisto/korkeakouluelämä (MuroBBS)

Kuulisin erittäin mielelläni kaikenlaista liittyen ns. yliopisto- ja korkeakouluelämään. Miten ne eroavat toisistaan? Olen kuullut, että yliopistossa vaikutus sosiaaliseen elämään on suuri? Miten korkeakoulussa?

Kerrotaan nyt tähän alkuun, että opiskelen Helsingin ammattikorkeakoulussa tietotekniikkaa (ohjelmistontekniikkaan olisi tarkoitus suuntautua) ja puhunkin nyt vain siltä kantilta.

Tunneilla ei ole pakko käydä (pl. kielissä pitää olla läsnä 80% ja labroissa 100% [epävirallisesti saattaa olla neuvoteltavissa]), mutta yleisesti ottaen ihmiset kyllä käyvät koulussa ihan kiitettvästi. Tämä johtaa siihen että luokan kesken yhteishenki voi nousta todella korkealle ja mukavaa toimintaa on helppo järjestää.

Olen ymmärtänyt, että yliopistossa luennoilla ei käydä kovin tiheästi, tai niitä ei ole kovin tiheästi. Näin olen ystävieni opiskeluja seuraamalla päätellyt. Kun ei yhteistä aikaa jonkin tietyn ryhmän kanssa ole, ei varmaan mitään uskomatonta ryhmähenkeä synny.

Meillä Stadiassa järjestötoimintaa on moneen lähtöön. HAMOKissa toiminta on ainakin hallituksessa jo ihan aikuisten oikeasti vakavaa ja kokopäivätoimista. Sen hallituksen jäsenet eivät käsittääkseni ehdi käymään koulua lainkaan, tai ainakin se on hankalaa.

HAMOK tarjoaa toki montaa muutakin hommaa kuin hallituksessa istumista, edustajisto on yksi hyvä paikka kokeilla siipiään järjestötoiminnassa. Sillä on muistaakseni neljä pakollista kokousta vuodessa, toki aktiiviset edustajat tekevät paaaljon enemmän hommia.

Kolmas ja rennoin HAMOKin toiminta on tutorointi. Tutoreita on kolmea eri "lajia"; vertaistutor joka auttaa uusia opiskelijoita opintojen alkuvaiheessa, markkinointitutor kiertää kouluja, varuskuntia, messuja ja sen sellaisia mainostaen kouluaan, kolmantena vielä kv-tutor joka pyörii vaihto-oppilaiden kanssa ja auttaa heitä sopeutumaan uuteen maahan. Itse olen vertais- ja markkinointitutor.

HIO keskittyy enemmän pehmittämään opiskelijan laskua työelämään, HAMOKin hoitaessa opiskelijan etuja. HIOn toimintaan voi osallistua joko pyrkimällä ja pääsemällä hallitukseen tai ryhtymällä HIOn yhteyshenkilöksi. Toki toiminnassa voi olla mukana vielä epävirallisemmin, senkun tulee pyörimään toimistolle ja höpöttelee mukavia. Välillä saattaa löytää itsenä oudostakin hommasta. :)

HIOn hallitustoiminta ei ole samalla tapaa kokopäivätoimista kuin HAMOKin, joskin aikaa sekin vie. Kokoukset on iltaisin ja saattavat venyä pitkällekin. Hallituksessa on monelaista hommaa, ompa joskus joku ollut muistaakseni "hallituksen blondi" nimikkeellä siellä. :D

Yhteyshenkilöt, jollainen minäkin olen, toimivat kanavana luokan ja HIOn välillä. Meille järjestetään koulutuksia, saunailtoja (jotka ovat samalla infotilaisuuksia, toki siellä ryypätäänkin) ja muuta kivaa. Koulutuksista ja saunailloista saamia infoja levitetään sitten luokkakavereille, esimerkiksi itse pidän varmaan ensi viikolla pienen esitelmän työttömyyskassoista luokalleni.

Sitten on vielä HTO joka pyrkii edustamaan nimensä mukaan tekniikan opiskelijoiden etuja. HTO toimii lähinnä HAMOKin kautta. HTOn toiminnasta minulla ei ole mitään kovin selvää kuvaa, mutta hyviä bileitä pojat välillä järkkää. :D

Yhteenvetona voisin heittää, että ainakin Stadiassa aivan loistavaa järjestötoimintaa riittää, ihan bileiden järkkäämisestä moniin edustajistoihin kuulumisiin. Saattaapa sitä löytää itsensä vaikka Insinööriliiton hallituksesta...

Bileitä on tarpeeksi (itse olen käynyt lähes kaikissa), osa hyviä, osa loistavia. Homman voi ottaa vakavasti tai lekillään, pääasia että nauttii. Ei aktiivitoiminnasta mitään haittaa ainakaan ansioluettelossa ole.

07.3.2005 17:28

Etsi vanhoja kirjoituksia

Voit myös selata kirjoituksia kuukausittain tai otsikoittain.

Harri Paavola <veikka@artturi.org>

Get Firefox