Etusivu → ensimmäisen opintovuoden opinnot → muita opintoja tai niihin liittyviä toimia → tutortoiminta
Stadiassa tutoroinnista voi saada maksimissaan 4,5 opintopistettä, opintopisteet on mahdollista kirjata vain yhdestä tutortoiminnasta.
Tutorin käsikirja 2004 kertoo vertaistutoroinnista seuraavaa:
Vertaistutor on opiskelija, joka vapaaehtoisesti osallistuu uusien opiskelijoiden ohjaamiseen opiskelun alkutaipaleella. Vertaistutor on vanhempi opiskelija, joka on saanut tehtäväänsä koulutuksen.
Vertaistutor ei ole asemansa perusteella ohjattavan ryhmän auktoriteetti, vaan hänellä on vanhempana opiskelijana kokemusta ja ryhmän tarvitsemaa osaamista ja tietoutta.
Vertaistutorilla ei ole opettajan roolia, eikä vertaistutorin tule organisoida ryhmän puolesta sen toimintaa eikä antaa valmiita suunnitelmia ja vastauksia. Toiminnan alussa vertaistutorin rooli on usein keskeinen, mutta ryhmän itsenäisyyden lisääntyessä vertaistutorin ohjauksen rooli vähenee.
Vertaistutoroinnissa painopiste on opiskelun aloitusvaiheessa (ensimmäiset viikot / kuukausi) ja ensimmäisessä opiskeluvuodessa. Vertaistutoroinnin voidaan kuitenkin ymmärtää kattavan muitakin opiskelijan elinkaaren vaiheita kuten harjoitteluaika, opinnäytetyön tekoaika, kv-vaihtoon lähteminen, opiskelun päättymis- ja työmarkkinoille siirtymisaika.
Markkinointitutor on vertaistutorin tapaan tehtäväänsä koulutettu vapaaehtoinen opiskelija. Markkinointitutor vierailee koulunsa edustajana mm. messuilla, varuskunnissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.
Harri Paavola, harri@artturi.org
Edellisen päivityksen ajankohta: 4.4.2006.